Öfke kontrolü

Öfke bütün diğer doğal duygularımız gibi son derece doğal bir duygudur aslında.Öfkenin yaşanması üç şekilde olmaktadır;

1) Öfkesini içe atanlar; yaşadıkları duyguları ifade etmek yerine susmayı tercih ederler, amaç sorun çıkarmamaktır. Ancak uzun vadede bu kişilerde psikolojik temelli ağrılar (psikosomatik ağrılar), çabuk hastalanma, migren, ülser gibi bazı bedensel sorunlar ortaya çıkmaktadır.

2) Öfkesini kontrolsüzce dışa vuranlar; zaman, mekan gibi durumları göz önüne almadan saldırganca davranışlar sergilerler. Genellikle kendimi kaybetti gibi bir savunmaları olsa da öfke sırasında verdikleri abartılı ve kontrolsüz tepkiler iş ve özel hayatlarında ciddi sorunlara yol açar.

3) Öfkesini uygun bir şekilde ifade edenler; bu yapıda ki kişiler diğer iki grupta olduğu gibi benzer duygular yaşasalar da yaşadıkları öfke duygusunu, olumlu ve yapıcı bir şekilde dile getirirler. Karşılarında ki kişiyi kırmadan kendi haklarını uygun bir şekilde savunur ve kişilere gerçekçi bir sınır koyabilirler.

Öfke kontrolü eğitimi birkaç seanslık bir psiko-eğitim sürecidir. Öfke kontrol eğitiminde kişilere; öfke uyaran durumları fark etme, öfke durumunda oluşan fizyolojik tepkilerin farkında olma, iletişim becerisi, ben dili eğitimi, çatışma çözme becerisi, bilişsel yeniden yapılandırma, nefes ve gevşeme egzersizleri, düşünce durdurma, imajinatif maruz bırakma gibi teknikler öğretilerek, geçmiş dönemde öfkeye neden olan asıl kaynaklar üzerinde çalışmalar yapılır.