Şema Terapi Eğitimi

Bilişsel terapi Ellis’sin ortaya attığı ve daha çok danışanın işlevsel olmayan düşüncelerinin değiştirilmesine yönelik olarak geliştirilmiş bir psikoterapi yaklaşımıyken zaman içinde düşüncelerin değiştirilmesinin danışanın sorunlarının çözümünde yetersiz kaldığı ortaya çıkmış ve nedenle Beck tarafından Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) modeli geliştirilmiştir. Bu modelde işlevsel olmayan düşüncelerin yanı sıra ara inanç ve  temel inanç adı verilen iki yapının varlığı da ortaya konmuş ve terapinin ana hedefi temel inançların değiştirilmesi olarak kuram yeniden formülize edilmiştir. Ancak özellikle eksen II  kişilik bozukluklarında bilişsel davranışçı terapinin yetersiz kaldığının ortaya çıkması üzerine J. Young ve arkadaşları şema terapi kuramını geliştirmişlerdir. 

Şema terapi kuramına göre özellikle erken dönem yaşantıları ve yakın çevrede bulunan önemli insanlarla kurulan ilişkilere bağlı olarak 18 şema alanı olduğu tanımlanmıştır. Şema terapide geçmiş dönem yaşantıların yeniden ele alınmasının yanı sıra bilişsel ve davranışçı terapi teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. 

Şema terapi eğitimi için, şema terapi eğitmenliği ünvanını almış olan eğitmenlerden alınan yaklaşık 50 saatlik temel teorik eğitimin üzerine, süpervizyon eğitmi alınması gerekmektedir.