Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden bir tanesi alt ıslatma sorunudur. Çocuklar tuvalet alışkanlığını kazandıktan sonra nadiren tam alışkanlık kazanılana kadar bu problem görülebilmekte ve normal kabul edilmektedir. Çocuk 3-5 yaşları arasında idrarını gece-gündüz kontrol edecek biyolojik olgunluğa erişir.Bu yaşlardan sonra ayda en az iki kez gece yatağını, gündüz iç çamaşırını ıslatması bir bozukluk olarak değerlendirilmektedir.
Çocuklarda çok sık, yetişkinlerde nadir görülür. Alt ıslatma, iki biçimde görülebilir. Bunlar;
Birincil Alt Islatma (Primer Enürezis): Bu durumda, çocuk en başından bu yana altını ıslatmaktadır.Bu durumun sebebi, biyolojik kaynaklı olabileceği gibi, tuvalet eğitimin gecikmesinden de kaynaklanabilir.Alt ıslatmalarının çoğunluğu primer enürezistir.
İkincil Alt Islatma (Sekonder Enürezis): Çocuk tuvalet kontrolünü kazanmıştır, geceleri altını ıslatmamaktadır.Fakat birden çocukta alt ıslatmalar başlayabilir.Bu durumun sebebi, psikososyal kaynaklı olabilir.
Ayrıca alt ıslatmalar gece veya gündüz olmasına göre ikiye ayrılır.
Böyle bir sorun yaşıyor iseniz ilk önce mutlaka organik kökenli bir durumun varlığının olup olmadığının netleşmesi için mutlaka bir hekimle görüşmeli ve gereken tetkikleri yaptırmalısınız.Eğer fizyolojik bir durum tespit edilmezse mutlaka İzmir’ de alanında uzman biriyle görüşmelisiniz.Evde kendinizin uygulamaya çalıştığı yöntemlerin çocukta daha olumsuz bir duruma yol açabileceğini lütfen unutmayın.Çocuğunuzla kurulan köprü sağlam olabildiği takdirde alt ıslatma problemi çok kolaylıkla ortadan kaldırılabilecektir.Görüşeceğiniz uzmanın uygulayacağı yöntem ve tekniklerin bir kısmı anne baba olarak size anlatılacak hatta öğretilecek ,anne-baba eğitimi uygulanacaktır.
Psikolog
Seval HACIM KILIÇ
Not: bu sitede ve makalede anlatılanlar yalnızca genel bir bilgi için verilmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak teşhis koymak ya da tedaviden bahsetmek mümkün değilidir. Teşhiş için bir doktora başvurunuz.