Karşıyaka İzmir Pedagog

Karşıyaka’da çocuk psikolojisi alanında başarıyla hizmet veren merkezimizdeki bir pedagog ile görüşmek için randevu alabilirsiniz.

Pedagog Kimdir ve Nedir?

Ruh sağlığı konusunda uzman yetiştiren ülkemizde gelişmekte olan psikolojik danışmanlık merkezi ve psikiyatri klinikleri, birçok yaş grubundaki insanların davranışsal sorunlarının çözümünde hizmet vermektedir.

İnsanlar problemlerini anlatarak sorunlarıyla baş edebilme yolları konusunda ruh sağlığı uzmanlarından yardım alırlar. Bu yüzden kişilerin sağlığı açısından önemli olan bu uzmanlardan destek almak, kişinin yaşam kalitesini arttırırken olaylara farklı bir açıdan bakabilme yetisini geliştirir. Yetişkinler kadar çocukların da ruh sağlığının ve davranışsal problemlerinin tespit edilmesi önemlidir. Çocukluk döneminde başlayan bazı sorunların daha çocukluk döneminde çözülmemesi ilerleyen yaşlarda birçok psikolojik soruna ve davranış sorunlarına yol açabilmektedir.

Çocuklarda tıpkı yetişkinler gibi birçok sorun yaşarlar ancak çocuklar yaşadıkları sorunları yetişkinler gibi kolayca dile getiremez ve sözel olarak ifade edemezler. Bilimin birçok alanında olduğu gibi psikolojik destek alanında da belirli konularda uzmanlaşmak çok önemlidir. Bazı uzmanlar yalnızca yetişkinlerle çalışırken bazı uzmanlar yalnızca çocuklarla çalışırlar. Çocukların yaşadıkları duygu, düşünce ve davranışlarıyla ilgili sorunların incelenmesi için yetişkinlerle çalışan psikologlar yeterli düzeyde yardımcı olamazlar ve bu nedenle çocukların sorunlarına çözüm bulamazlar. Bu durumda pedagog devreye girer. Pedagoglar, çocukların yaşadıkları sorunları ve sıkıntıları yani çocuğun psikolojisini oyun terapisi gibi çocuklara özel yöntemlerle analiz ederek çocuğun yaşadığı problemleri anlamaya, aile ve çocuğa yardımcı olmaya çalışır.

Küçük çocuklar yaşadıkları psikolojik sorunları direkt olarak ifade etmekte zorlandığı için genelde çocuklarla çalışan psikologlar ve pedagoglar oyun terapisi ile çocuklara yardımcı olurlar. Oyun terapisi bilmeyen bir pedagog, problemleri net bir şekilde ele almakta ve pedagog olarak çocuğa yardımcı olmakta zorlanabilir. Çocuğunuz için psikolojik destek almak istediğinizde başvurduğunuz pedagog ya da psikoloğun oyun terapisi biliyor olması oldukça önemlidir. Bu yüzden pedagojik destek alınması söz konusu olduğunda, uzmanın almış olduğu eğitimleri ve verdiği hizmetlerin araştırılması gerekir. İster pedagog ister psikolog isterse başka bir uzmanlık alanı olsun, en önemli şey başvuracağınız uzmanın akademik geçmişi ve mesleki özgeçmişidir.

Pedagog Ne Yapar ve Nasıl Olunur?

Ülkemizde pedagog yetiştiren pedagoji bölümü bulunmamaktadır. Bunun yerine psikoloji bölümü mezunu olan psikologların gelişim psikolojisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinde yüksek lisans yaparak pedagog olarak hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitim alan kişilerinde “pedagog” olarak alanda çalıştıklarını ve pedagog ünvanını kullandıklarını da görmekteyiz. Ancak yüksek lisans eğitimindeki süpervizyon olmadan pedagog olarak görev yapmak mümkün değildir. Psikoloji bölümünden mezun olan ve yüksek lisansını çocuk psikolojisi ve eğitimi konusunda yapan kişiler pedagog olarak hizmet verebilmektedirler.

Sömürülmeye oldukça açık bir alan olan pedagoji, birkaç saatlik eğitimler ve ingilizce sertifikalarla ailelerin bilinçsizliğinden yararlanan birçok kişinin de yetersiz olması nedeniyle ülkemizde iyi bir seviyede değildir. Çocuk psikoloğu arayışında olan ailelerin mutlaka eğitim alanlarına dikkat etmesi gerekmektedir.

Pedagog ile Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pedagog denildiğinde, çocuk psikoloğu olmak ya da ben çocuklarla çalışıyorum o zaman pedagog olarak kendimi tanıtabilirim demek mesleki açıdan yanlış bir bakış açısıdır. Psikolog olmak pedagog olarak hizmet vermek için tek başına yeterli değildir. Çünkü çocuk psikolojisi ve çocuk gelişimi gibi alanlarda uzmanlaşanlar ve bu alanda tercihen master (yüksek lisans) yapanların pedagog olmak için yeterli mesleki ve yasal hakları bulunmaktadır. Çocuk psikolojisi uzmanı olarak tam yeterlilik sahibi olan uzmanlar, oyun terapisi, psikolojik danışmanlık, çocuk gelişim uzmanı gibi birçok alanda deneyim ve eğitim sahibi olmalıdır.

Psikologlar ise gelişimsel psikoloji alanında genel bir eğitim alır ve yüksek lisansını çocuk psikolojisi alanında yapmadığı sürece pedagog olarak görev yapamaz. Çocuklarla ilgili yaşanan psikolojik ve pedagojik sorunlarda, yetişkinlerle çalışan psikologlardan destek almak yerine pedagog ve gerekiyorsa çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı psikiyatr tercih edilmektedir.

Çocuğun sorun olarak görülen durumuna göre çocuk psikiyatr ya da pedagog tavsiye edilebilir. Çocukta disleksi, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, otizm gibi konular söz konusu olduğunda çocuk sağlığı uzmanları ekip halinde çalışmaktadır.

Çocukların Yaşadığı Psikolojik Sorunlar Nelerdir?

Çocukların yaşadığı psikolojik sorunlar, erken çocukluk döneminde başlayan ayrılık kaygısı, bağımlılık, travmatik durumlar, yeni kardeş gelmesi gibi birçok farklı durumdur. Buna cinsel taciz ve istismar, şiddet gibi suç unsurları da devreye girdiğinde ciddi bir travma süreci neticesinde çocukların yaşadığı psikolojik sorunlar şekillenebilir. Her çocuğun kişisel öyküsü farklıdır. Bu yüzden yaşanılan sorunlar da bireyseldir.

Çocukların Yaşadığı Davranışsal Sorunlar Nelerdir?

Çocuklarda gelişim periyotlarına göre görülen bazı davranışlar vardır. Bu davranışlar ilk çocukluk dönemlerinde normal kabul edilirken, çocuğun yaşı değiştikçe davranış bozukluğu olarak nitelendirilir.

Çocuğun sağlıklı bir şekilde ruhsal gelişimini tamamlaması beklenirken, davranış bozuklukları bunlara engel olur. Başta inatçılık, huysuzluk, uyum sağlamama, saldırganlık, sinirlilik ve benzeri davranışsal sorunların nedeninin araştırılması gerekir. Çocuğun güven verici ve destekleyici bir ebeveyn modeline sahip olmaması durumunda bu sorunların yaşanması söz konusu olabilir.

Çocuklar Hangi Durumlarda Pedagoglardan Psikolojik Destek Almalıdır?

Çocuklarda sosyal ortamda uyumsuzluk, akademik ve okul sorunları, algı sorunları ve içe kapanıklık özgüven eksikliği, kaygı sorunları gibi normalden farklı duygu durumları görüldüğünde ailenin pedagojik destek alması söz konusu olabilir. Hiperaktivite, otizm gibi sorunlardan şüphe edildiğinde de mutlaka çocuk psikiyatristi desteği alınması gerekir.

Çocukların Yaşına Göre Psikolojik Sorunlar

Çocukların yaşına göre psikolojik sorunlar, çocuk gelişimi konusunda bilgisi olmayan kişiler için oldukça farklıdır. Bazı durumlar gelişimsel süreçlerdir. Bazıları da çocukların yaşına göre çocuk gelişimi geriliği ya da psikolojik sorunlar olabilir.

2 Yaşındaki Çocuk Psikolojisi

2 yaşındaki çocuklar ben merkezci olduğu için 7 yaşına kadar olan süreçte sizin söylediklerinizi pek dikkate almayacak ve kendi bildiğini okuyacaktır. Bu süreçte anne bağımlılığı, tuvalet eğitimi, yürüme ve konuşma geriliği, ayrılma anksiyetesi, uyku ve beslenme sorunları gibi durumlar çocuğun gelişimini etkilemektedir.

3 Yaşındaki Çocuk Psikolojisi

3 yaş tuvalet eğitiminin tamamlandığı ve çocuğun birşeyleri ifade edebildiği bir zamandır. Ancak bu dönemde birçok yaramazlık psikolojik sorun olarak yanlış anlaşılabilir. Bu dönemde kreşe uyum ve sosyalleşme sorunları, kardeş kıskançlığı, nedensiz ağlama krizleri, kendine ya da etrafına zarar verme, problemli tuvalet eğitimi sonrası alt ıslatma ve kaka kaçırma sorunlarının başlaması görülebilir.

4 Yaşındaki Çocuk Psikolojisi

Okul öncesi dönemdeki sosyalleşme sorunları, aile içindeki problemler ve çocuğun aile içindeki sorunlarının çözülmemesi, yine alt ıslatma ve kaka kaçırma, tırnak yeme gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.

5 ve 8 Yaşındaki Çocuk Psikolojisi

Okul dönemindeki uyum problemleri, eğitimci ve akranlarla ilişkilerde sorunlar, akademik anlamda akranlarından gerilik, sürekli eşyalarını bir yerde unutma, ödev yapmada zorluklar, dikkatini toparlamakta güçlük, okulda ya da sosyal yaşamda kaygı sorunları söz konusu olduğunda çocuk psikolojisi hakkında bilgi almak isteyenler pedagog yardımı alabilir.

Pedagoglar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

Çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda pedagoglar gibi çocuk psikiyatristleri de görev yapmaktadır. Çocuk psikiyatristi nedir bilmeyenler için bu konunun açıklığa kavuşmasında yarar olacaktır.

Çocuk psikiyatristi, tıp eğitimi almış ve çocuk ergen psikiyatri konusunda ihtisas yapmış olan hekimdir. Ruh sağlığı uzmanı olan ve ilaç yazma yetkisi olan psikiyatrlar, otizm, hiperaktivite, disleksi ve benzeri sorunların teşhis ve tedavisinde görev almaktadır. Bu uzmanlar, pedagoglarla birlikte çalışmakla birlikte teşhis koyma konusunda önceliklidir.

Oyun terapisi 10 yaşa kadar olan çocukların psikolojik sorunlarını, travmalarını ve bunların tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem birçok psikolojik sorunda kullanılmakla birlikte oyun terapisti olmak için de süpervizyon eğitimi almak gerekmektedir.

Alanında uzman olan ve çocuk gelişimi konusunda eğitim almış olan pedagoglar, oyun terapisi desteğiyle birlikte çocukların travmatik ve rutin psikolojik sorunlarının tedavi edilmesinde görev almaktır.

Değişim Psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi

İzmir Karşıyaka’da hizmet veren Değişim Psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi bireysel danışmanlık ve çocukta psikolojik sorunlar söz konusu olduğunda, boşanma süreci, boşanma süreci sonrası destek, aile içi şiddet, travmatik durumlar ve diğer psikolojik sorunların terapatik çözümü konusunda destek sunmaktadır.

Birçok ailenin çocuklarının sağlık sorunları söz konusu olduğunda hekim aradıkları bilinirken, psikolojik sağlığında hafife alınmaması gerekir. Bu süreçte aile boyu bir danışmanlık ve destek sunan Değişim Psikoloji ekibi, alanında yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim almış, uzman psikologlar eşliğinde günlük problemlerin çözülmesinde başvuran danışanlara destek sağlamaktadır. Uzman psikologlar ve aile terapistlerinden oluşan ekibimizle birlikte, gündelik hayatta yaşadığınız tüm sorunlarda ve değişim süreçlerinde çocuğunuza ve ailenize ihtiyaç duyacağı en iyi ve olası çözümleri sunmak için çalışmaktadır.

Çocuk psikolojisi uzmanı söz konusu olduğunda hizmet veren psikologlar, çocuk psikolojisi, cinsel aile terapisi, çift danışmanlığı gibi konularda de size yardım edecektir.

Çocuk Psikoloğu Seval Kılıç Kimdir?

Pedagog Seval Kılıç, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde tezli yüksek lisansını tamamlamıştır. İzmir Ekonomi Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Aile içi şiddet, çocuk ve ergen psikolojisi, boşanma süreçleri gibi durumlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Uzman Psikolog Mehmet Kılıç Kimdir?

Mersin Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun olan Mehmet Kılıç, Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Danışmanlığı Bölümünde tezli yüksek lisans yapmış, daha sonra yurt dışında birçok seminer ve eğitime katılmıştır. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Aarhus Üniversitesine bağlı Denmark Pedagogy Institute Master Programında 1 yıl süreyle pedagoji eğitimi almıştır., Aile ve Çocuk Mahkemelerinde görev yapmıştır.